Półfrancuskie ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne i pasujące na każdą okazje. Ciasteczka o lekkim, delikatnym i maślanym smaku, oraz listkowej strukturze.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
    200 g chłodnego masła
    1 jajo
    5 łyżek kwaśnej śmietany 18 lub 12%
    +
    cukier z barwnikiem, lukier, kolorowe posypki (do ozdabiania)

Półfrancuskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtko, masło najlepiej pokrojone na kawałki i śmietanę, razem siekamy. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię. Odkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Po tym czasie stolnicę posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 4 mm i wycinamy ciasteczka.
  • 3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasteczka, smarujemy białkiem i możemy posypać cukrem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy