Półfrancuskie wiatraczki.
Składniki:
- Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 szklanka śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
dowolna marmolada(około 1 szklanka)
Półfrancuskie wiatraczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Z podanych składników zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2- 3 godziny.
-
2.
Następnie wałkujemy ,wycinamy kwadraty,każdy róg nacinamy.Na środek nakładamy marmoladę i zlepiamy 4 rogi formując wiatraczki.
-
3.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
-
4.
Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze