Polonezy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie popularne w kilku kuchniach regionalnych np. śląskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab bez kości: 40 dekagramów
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - cebula: 3 sztuki
    - musztarda: 1 łyżka
    - mąka: 3 łyżki
    - słodka papryka do smaku: 1 szczypta
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Polonezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić na plastry, bardzo cienko rozbić. Na mięsie układać wałeczki z nadzienia. Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spiąć wykałaczką. Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z brukselką z wody, ziemniakami i sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy