Polska domowa wiejska "pizza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
drożdże z cukrem zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
do drożdży z mlekiem dodać pozostałe składniki i wymieszać (można mikserem)
Ciasto ma nie być zwarte, tylko gęste ale mokre
Ciasto podpiekamy przez 7 min w 200 stopniach, wyciągamy i smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy farsz
Składniki na farsz:
pieczarki kroimy w plastry i smażymy, resztę składników kroimy tak jak lubimy i układamy na pizzy. Ser trzemy i posypujemy pizze
Pieczemy jeszcze 20-25 min w 200 stopniach
Porady
składniki można wymieniać wedle upodobań
Polecam zrobić domowy sos czosnkowy: kilka ząbków czosnku prezecisnąć przez praskę i połączyć z majonezem i łyżką śmietany
Komentarze