Polskie pancakes

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pancakes, czyli naleśniki w wersji amerykańskiej, to wyśmienite danie na smaczne i słodkie śniadanie. Szczególnie w towarzystwie ukochanej osoby :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    2 i 1/2 szklanki maślanki
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 kostki stopionego masła
    szczypta soli
    oliwa do smażenia

    śmietana 30%
    konfitura wiśniowa
    syrop wiśniowy

Polskie pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy jajka z cukrem pudrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciągle mieszając dolewamy maślankę i stopione w rondlu masło, doprawiamy szczyptą soli. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Nagrzewamy patelnię wysmarowaną odrobiną oliwy. Chochlą nakładamy ciasto formułując okrągłe racuchy. Smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony.
  • 3. Naleśniki podajemy ułożone jedne na drugich, polewamy ubitą śmietaną, syropem wiśniowym i nakładamy wiśniową konfiturę.
    Wg uznania można dodać konfiturę między poszczególnymi plackami.

Porady

Oryginalne pancakes podaje się polane syropem klonowym. Dodatki do tych maślankowych naleśników można zmieniać wg własnych preferencji kulinarnych, podajemy je np. z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy