Pomarańcze kandyzowane

0 (0 ocen)

Do deserów i nie tylko ....

Składniki:

  • -pomarańcza 3 sztuki
    -cukier 1 3/4 szklanki
    -woda 2 szklanki

Pomarańcze kandyzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcza dokładnie wyszorować, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, osuszyć.
    Pokroić w 5 - 7 milimetrowe plastry.
    Do płaskiego garnka wlać wodę dodać cukier, zagotować lukier.
    Delikatnie włożyć, plastry pomarańczy, zmniejszyć płomień.
    W czasie gotowania, delikatnie przewracać na drugą stronę, od czasu do czasu.
    Gotować około półtorej godziny.
    Gotowe pomarańcza, delikatnie wyjąc z lukru, ułożyć na tacce wyłożonej, papierem do pieczenia.
    Pozostały lukier, można użyć do polania naleśników itp.
    Odstawić do przeschnięcia .
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy