1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z octem, a następnie z cukrem na puch.
Dodajemy pozostałe składniki, a gdy będą połączone wlewamy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie.
Ciasto wlewamy na formę o wym. 22x26 cm. wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200st. piekarnika. Pieczemy ok. 30 min.Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa placki.
2.Sok zagotowujemy rozpuszczając w nim żelatynę i budyń. Studzimy.
Śmietanę ubijamy ze śmietanfixami, a gdy będzie sztywna dodajemy pół ostudzonego budyniu, cukier puder oraz pomarańcze pokrojone na malutkie kawałki. Mieszamy.
3.Margarynę ubijamy dodając po łyżce pozostałego budyniu pomarańczowego.
4.Przekrojone ciasto przekładamy masą budyniową. Przykrywamy i smarujemy ubitą śmietanką.Posypujemy kakao i schładzamy.
Komentarze