Pomarańczka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Znalazłam ren przepis w starej gazecie.Trochę go przekształciłam i wyszło przepyszne ciasto o cudownym pomarańczowym smaku.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek
    1/2 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4-5 łyżek mleka
    łyżka octu
    Krem 1:
    4 łyżki margaryny
    200 ml. soku pomarańczowego
    łyżka żelatyny
    budyń waniliowy
    Krem 2:
    0.5 l śmietanki 30%
    2 śmietanfixy
    2 łyżki cukru pudru
    2 pomarańcze

Pomarańczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z octem, a następnie z cukrem na puch.
    Dodajemy pozostałe składniki, a gdy będą połączone wlewamy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie.
    Ciasto wlewamy na formę o wym. 22x26 cm. wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200st. piekarnika. Pieczemy ok. 30 min.Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Sok zagotowujemy rozpuszczając w nim żelatynę i budyń. Studzimy.
    Śmietanę ubijamy ze śmietanfixami, a gdy będzie sztywna dodajemy pół ostudzonego budyniu, cukier puder oraz pomarańcze pokrojone na malutkie kawałki. Mieszamy.
  • 3. Margarynę ubijamy dodając po łyżce pozostałego budyniu pomarańczowego.
  • 4. Przekrojone ciasto przekładamy masą budyniową. Przykrywamy i smarujemy ubitą śmietanką.Posypujemy kakao i schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy