Pomarańczowa Babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest pyszna!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    3 jajka
    pół szkl. mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół kostki margaryny
    2 łyżki płatków migdałowych
    skórka z pomarańczy
    Krem:
    pół szklanki kaszy manny
    1 szkl. mleka
    3 op. cukru waniliowego
    pół kostki masła
    2 łyżki mielonych orzechów
    Polewa:
    skórka z pomarańczy
    sok z pomarańczy
    łyżka cukru

Pomarańczowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Margarynę stopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wlać mleko i margarynę zmiksować. Dodać mąkę płatki migdałowe proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy, wyrobić. Ciasto wlać do formy. Piec 45min w 190st.
    Kaszę manną ugotować na mleku, wsypać orzechy wymieszać i ostudzić. masło zmiksować z cukrami waniliowymi dodać kaszę miksować aż powstanie krem. Ostudzone ciasto przekroić na pół posmarować kremem. Składniki polewy zagotować i skropić babkę udekorować skórką z pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy