Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok pomarańczowy i likier rozgrzać z 2 łyżkami cukru, odparować do 100 ml. Strąk wanilii rozciąć i wyjąć miąższ. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Waniliowy miąższ, strąk wanilii i śmietanę dodać do syropu pomarańczowego, zagotować. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w przygotowanym płynie i wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełożyć ją do małych foremek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny.
2.Pomarańczę umyć, cienko ściągnąć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Żurawinę, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzać w garnku z pozostałym cukrem i gotować na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki.
3.Przy pomocy małego nożyka oddzielić krem od brzegów foremek i gotowy deser panna cotta ostrożnie zsunąć na talerzyki. Przed podaniem deser udekorować sosem żurawinowym i listkami mięty.
Komentarze