Pomarańczowe cake pops z marcepanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszne świąteczne cake pops. Pomarańcza i marcepan to naprawdę pyszne połączenie :)

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
    50 g masła
    50 g czekolady z cząstkami pomarańczy
    40 ml soku z pomarańczy
    łyżka startej skórki z pomarańczy
    40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    ok. 200 g masy marcepanowej
    czerwony lukier plastyczny
    wiórki kokosowe
    ozdoby cukiernicze

Pomarańczowe cake pops z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowe cake pops z marcepanem 1. Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.

    Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek), skórkę pomarańczową i skórkę kandyzowaną ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy sok pomarańczowy.

    Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 3 cm.

    Marcepan ugniatamy i pokrywamy nim kulki.

    Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.

    Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

    Z czerwonego lukru plastycznego formujemy czapeczki i noski.

    Resztę ozdabiamy wedle uznania :)

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Komentarze

Podobne przepisy