Przepyszne świąteczne cake pops. Pomarańcza i marcepan to naprawdę pyszne połączenie :)
Składniki:
200 g pełnoziarnistych herbatników
50 g masła
50 g czekolady z cząstkami pomarańczy
40 ml soku z pomarańczy
łyżka startej skórki z pomarańczy
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
ok. 200 g masy marcepanowej
czerwony lukier plastyczny
wiórki kokosowe
ozdoby cukiernicze
Pomarańczowe cake pops z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek), skórkę pomarańczową i skórkę kandyzowaną ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy sok pomarańczowy.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 3 cm.
Marcepan ugniatamy i pokrywamy nim kulki.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Z czerwonego lukru plastycznego formujemy czapeczki i noski.
Komentarze