Pomarańczowe drożdżówki z cynamonem i migdałami

0 (0 ocen)

Delikatne i pachnące drożdżówki w świątecznej odsłonie. Zapach rozchodzący się po domu podczas ich pieczenia to coś wspaniałego :)

Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki kefiru
    pół szklanki oleju

    150 g dżemu pomarańczowego
    3 łyżki płatków migdałów
    łyżeczka cynamonu

Pomarańczowe drożdżówki z cynamonem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

    Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.
  • 2. Na całości rozsmarowujemy dżem.

    Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.

    Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.

    Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Posypujemy migdałami i odrobiną cynamonu.

    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy