Pomarańczowe racuchy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekkie, puszyste, bardzo owocowe!

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 duże jajko
    50 ml mleka
    150 gramów mąki orkiszowej
    15 dg drożdży
    100 ml soku z pomarańczy ( świeżo wyciskany)
    Kilkanaście truskawek
    1 łyżeczka cukru pudru
    Masło klarowane

Pomarańczowe racuchy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykuję rozczyn. Rozcieram drożdże z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiam na kwadrans.
    Połowę truskawek kroję w plasterki. Do rozczynu dodaję sok pomarańczowy, mąkę i jajko. Mieszam wszystkie składniki, na koniec dodaję truskawki, odstawiam ciasto na 20 minut.
    Rozgrzewam masło na patelni, smażę średniej wielkości racuszki. Podaję z resztą owoców.

Komentarze

Podobne przepisy