pomarańczowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

są bardzo kruche i maślane

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g masła
    1 żółtko
    250 g mąki (+do podsypania)
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka zimnej wody

    skórka otarta z pomarańczy
    pomarańczowy barwnik spożywczy

Pomarańczowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść szybki, podzielić ciasto na połowę. Do jednej z nich dodać skórkę i barwnik
  • 2. Obie części ciasta rozwałkować, wyciąć prostokąty, ułożyć białe prostokąty na pomarańczowych, delikatnie rozwałkować. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroić w plasterki, gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 8-10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy