Pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
2. Masa pomarańczowa: Sok przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstą masą przekładamy upieczony biszkopt.
3.Pomarańcze obieramy ze skóry. Ostrym nożem filetujemy owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców układamy na wierzchu biszkoptu.
4.Dwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewamy owoce na biszkopcie. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Komentarze