Pomarańczowiec

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, mocno orzeźwiające ciasto dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    5 łyżek oleju
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki octu
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    Masa pomarańczowa:
    500ml soku pomarańczowego
    2 opakowania galaretki pomarańczowej
    Dodatkowo:
    3 duże pomarańcze
    2 opakowania galaretki pomarańczowej

Pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstą masą przekładamy upieczony biszkopt.
  • 3. Pomarańcze obieramy ze skóry. Ostrym nożem filetujemy owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców układamy na wierzchu biszkoptu.
  • 4. Dwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewamy owoce na biszkopcie. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy