Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami

0 (0 ocen)

Banalne, ekspresowe danie z przepysznymi sezonowymi owocami jest idealne na upalne dni których będzie coraz więcej. Polecam :)

Składniki:


  • 270 g półtłustego twarogu
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 malutkie jajka lub 1 normalne
    łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    0/5 łyżeczki cynamonu
    skórka starta z połowy pomarańczy

    jagody
    poziomki

Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

    Dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy.

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy.

    Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto.

    Formujemy wałeczki i odcinamy kluski.
  • 2. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały.

    Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 2 minuty.

    Podajemy ze świeżymi owocami.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy