Pomarańczowy kuskus i mintaj z sałatą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowy obiad z kasza i ryba w roli głównej o pomarańczowej nucie

  • 40 min

Składniki:


  • 1,5 szklanka kaszy kuskus
    3 płaty mintaja
    1 główka Sałaty lollo
    1 gałązka winogrono ciemne
    1 mandarynka
    1 pomarańcza
    5 dkg sera lazur
    ½ szklanki oliwek zielonych
    3 łyżki sosu vinegrette
    5 pomidorków koktajlowych
    1/3 ogórka zielonego
    ½ papryczki chili
    1 cebula czerwona
    Sól
    Pieprz
    2 gałązki szczypiorku

Pomarańczowy kuskus i mintaj z sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mintaj ze skórką pomarańczową 1. Mintaja należy odmrozić wcześniej. Osuszam go ręcznikami papierowymi, doprawiam solą, pieprzem, posypuję startą skórką z pomarańczy, która należy sparzyć. Z polówki pomarańczy wyciskam sok i polewam nim rybę. Wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 200 stopni.
  • Kasza kuskus 2. Kasze kuskus przelewam zimną wodą, a potem dodaję gorąca wodę, ilość wody zgodnie z instrukcją opakowania. Odstawiam na 5 minut. Warzywa myję wszystkie, sałatę osuszam, strzepie, dodaje cząstki mandarynki obrane z błonek, oliwki, winogrono pokrojone, cebule piórka, ser lazur kawałki. Polewam sosem vinegrette. Talerz dekoruję pomidorkami, i ogórkiem zielonym. Do kaszy dodaję sok z drugiej polówki pomarańczy, doprawiam, solą, pieprzem. Na rybie układam kawałki papryczki chilli, i pomarańcze plaster.

Komentarze

Podobne przepisy