Pomarańczowy ryż na mleku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, słodki deser, który jest idealną propozycją także na podwieczorek, śniadanie, czy kolację.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ryżu długoziarnistego
    400 ml mleka kokosowego
    2 pomarańcze
    2-3 łyżki ksylitolu (bądź brązowego cukru trzcinowego)
    4 łyżki wiórek kokosowych
    łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
    Szczypta soli

Pomarańczowy ryż na mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ryż Polska gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
    2.Pomarańcze obieramy i filetujemy, aby nie było białych błonek. Z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok.
    3. Ugotowany ryż mieszamy z mleczkiem kokosowym i cukrem. Gotujemy, aż będzie gęsty.
    4. Do gotującego ryżu dolewamy wyciśnięty sok oraz dodajemy ekstrakt waniliowy.
    5. Na suchej patelni prażymy lekko wiórki kokosowe, aż staną się złociste
    6.Ryż wykładamy do miseczek, posypujemy wiórkami kokosowymi, a na wierzch podajemy fileciki z pomarańczy :)
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy