pomarańczowy sernik bez spodu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosty do wykonania, tani ale bardzo smaczny:lekki i nie zamulający.`Zależało mi na tym, żeby był niski, dlatego upiekłam go w dużej blaszce. Jeśli zależy Wam na wysokim serniku podwójcie proporcje lub zróbcie go w mniejszej foremce.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka 26*34 cm
    Składniki:
    1 kg sera na sernik z wiaderka
    6 jajek
    1/2 szklanki oleju
    6 dużych łyżek kaszy manny
    2 pomarańcze
    szklanka cukru

Pomarańczowy sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze wyszorować, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Następnie resztę skóry dokładnie zdjąć a owoce pokroić w plasterki. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nadal ucierając dodać ser, kasze mannę, skórkę i olej. Dokładnie ale krótko zmiksować. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 170*C, na najniższym poziomie położyć miseczkę lub foremkę z wodą. Wstawić sernik, piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjąc pojemnik z wodą a sernik ostudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy