Pomidorki koktajlowe nadziewane musem z brukselki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Odczarować brukselkę można na różne sposoby. W tym wydaniu brukselka jest nie do rozpoznania.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    300 g pomidorków koktajlowych
    200 g brukselki
    50 g szynki surowej

    Składnik podstawowy dodatkowy
    ser niebieski - 1/2 opakowania

    Składniki robocze
    sok z cytryny
    sól, pieprz, bazylia, oregano
    1 łyżka masła

Pomidorki koktajlowe nadziewane musem z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę, aby straciła goryczkę. Następnie brukselkę gotować przez 10 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić.
  • 2. Brukselkę zmiksować, szynkę pokroić w kostkę, masło rozpuścić i dodać do niego brukselkę, szynkę, sok z cytryny i pokruszony ser. Smaży do czasu rozpuszczenia się sera. Przyprawić.
  • 3. Pomidorkom ściąć lekko górę i wydrążyć środek małą łyżeczką. Nadziać je masą z brukselki i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut.

Porady

Pomidorki można posypać żółtym serem lub bułka tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy