Pomidorki koktajlowe nadziewane musem z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę, aby straciła goryczkę. Następnie brukselkę gotować przez 10 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić.
2.Brukselkę zmiksować, szynkę pokroić w kostkę, masło rozpuścić i dodać do niego brukselkę, szynkę, sok z cytryny i pokruszony ser. Smaży do czasu rozpuszczenia się sera. Przyprawić.
3.Pomidorkom ściąć lekko górę i wydrążyć środek małą łyżeczką. Nadziać je masą z brukselki i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut.
Porady
Pomidorki można posypać żółtym serem lub bułka tartą.
Komentarze