Zupa pomidorowa z lubczykiem i czerwonym winem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jej nieziemski smak nadają warzywa. Doskonała zupa dla wegetarian.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 marchewki
    - 1 pietruszka
    - ½ selera
    - mała cebulka
    - 2 pomidory
    - ½ czerwonej papryki
    - 1 cebula
    - ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
    - 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    - kilka suszonych pomidorów
    - kubeczek śmietany 18 %
    - vegeta, sól, pieprz
    - pęczek lubczyku

Zupa pomidorowa z lubczykiem i czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę pokrój w plasterki, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć wszystko do garnka i zalej ok. 2l wody.
  • 2. Cebulę obierz i opiecz na ogniu, dodaj do gotującego się wywaru warzywnego. Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie zblenduj razem z papryką. Wlej do garnka, dodaj suszone pomidory. Wlej wino. Całość gotuj przez chwilę..
  • 3. Dodaj koncentrat pomidorowy. Do większego słoiczka przelej śmietanę, dodaj odrobinę gorącej zupy i dokładnie roztrzep. Wlej do garnka. Zupę przypraw do smaku przyprawami.
  • 4. Lubczyk opłucz i drobniutko pokrój.
    Zupę podawaj z makaronem, ryżem bądź grzankami, posypując lubczykiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy