Pomidorowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Popularne danie w Australii. Efekt osiedlania się w Australii wielu Greków, Hiszpanów , Włochów, a więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego

  • 35 min

Składniki:


  • 20 dag sera koziego (u mnie rolada)
    6 łyżek gęstej śmietany
    2 łyżki miękkiego masła
    1 płat ciasta francuskiego
    1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki
    1 łyżka tymianku
    3 łyżki pieprzu cytrynowego

Pomidorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowa zapiekanka 1. Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem. Z ciasta francuskiego wyciąłem koło o średnicy ok. 30 cm. Pastę wyłożyłem na ciasto , pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm.
    Na paście serowej rozłożyłem pomidory, posypałem tymiankiem i pieprzem cytrynowym.
    Podwinąłem brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia.
  • Pomidorowa zapiekanka 2. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C , piekłem ok. 40 minut.
    Podałem gorącą , od razu po zapieczeniu.

Komentarze

Podobne przepisy