Popularne danie w Australii. Efekt osiedlania się w Australii wielu Greków, Hiszpanów , Włochów, a więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego
35 min
Składniki:
20 dag sera koziego (u mnie rolada)
6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki miękkiego masła
1 płat ciasta francuskiego
1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki
1 łyżka tymianku
3 łyżki pieprzu cytrynowego
Pomidorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem. Z ciasta francuskiego wyciąłem koło o średnicy ok. 30 cm. Pastę wyłożyłem na ciasto , pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm.
Na paście serowej rozłożyłem pomidory, posypałem tymiankiem i pieprzem cytrynowym.
Podwinąłem brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia.
2.Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C , piekłem ok. 40 minut.
Podałem gorącą , od razu po zapieczeniu.
Komentarze