Pomidorowa zupa z soczewicą

0 (0 ocen)

Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa na zimowe chłody. Robi się ja w kilka chwil.

Składniki:

  • 150 g czerwonej soczewicy
    marchew
    kawałek selera
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    400 ml przecieru z pomidorów
    2 szkl rosołu
    łyżeczka suszonej bazylii
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    natka pietruszki
    jogurt naturalny

Pomidorowa zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić czosnek (ok 2 min), wlać rosół, dodać soczewicę, pokrojoną drobno marchewkę i kawałek selera. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie wlać przecier z pomidorów, doprawić do smaku i gotować jeszcze ok 15-20 minut do czasu aż soczewica będzie miękka. Seler wyjąć. Zupę przestudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, rozlewać do miseczek. Podawać z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną natką pietruszki i oprószoną kolorowym pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy