Pomidorowe harmonijki z mięsem

0 (0 ocen)

Zamiast tradycyjnego kotleta, nadziewane pomidory. Do tego pieczone ziemniaki i obiad gotowy.

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
    1 cebula czerwona
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    10 średnich pomidorów
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    70 ml wody
    1 łyżka mąki
    bazylia
    oregano
    pieprz
    sól

Pomidorowe harmonijki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Mięso zmielić, dodać jajko, startą cebulę, przyprawę, pieprz, sól i bułkę. Wyrobić na jednolitą masę.
  • Pomidory 2. Pomidory umyć i naciąć ostrym nożem, zostawiając centymetr od podstawy.
  • Z farszem 3. Między plastry pomidora włożyć nadzienie. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, bazylią i oregano ( ilość wg gustu i smaku), wlać do naczynia z pomidorami.
  • Gotowe, smacznego 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Przed podaniem wyłożyć na talerz, posypać ziołami lub natką. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą i podać w sosjerce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy