pomidorowe krokiety z nadzieniem z żółtego sera

0 (0 ocen)

Pomidorowe, lekko pikantne ciasto pomidorowe, a w środku nadzienie z litewskiego sera Gojus, z dodatkiem Chorizo, szalotki i koperku. Podajemy panierowane w bułce tartej i upieczone lub odsmażone.

Składniki:


  • ciasto naleśnikowe:
    szklanka mleka
    50 ml wody gazowanej
    szklanka mąki
    szczypta soli lub vegety
    100 ml przecieru pomidorowego
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    pół łyżeczki przyprawy aglione seasoning
    łyżka masła lub oleju
    3 jajka

    nadzienie:
    200 g sera Gojus, lub innego twardego sera
    35 g Chorizo
    pęczek koperku
    2 szalotki

    jajko i bułka tarta do panierowania

Pomidorowe krokiety z nadzieniem z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sq5ap2 1. Wszystkie składniki farszu umieszczamy w malakserze i miksujemy do rozdrobnienia wszystkich składników.
  • image-1vck5e9 2. CIASTO NALEŚNIKOWE: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy do połączenia składników. Ciasto zostawiamy na 30-60 minut, aby mąka napęczniała. Ciasto mieszamy jeśli za bardzo zgęstniało dolewamy trochę wody/mleka.
    Na patelni smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy farszem. Zwijamy w ruloniki lub koperty - jak wolimy.
  • 3. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na oleju lub podpiekamy w piekarniku około 10 minut, tak by były chrupiące z wierzchu, a ser roztopił się w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy