Pomidorowo-paprykowy grecki chłodnik

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wakacje dobiegły już końca, więc jeśli chcesz poczuć ich grecki smak w swoim domu, to nie ma lepszego sposobu, niż grecki chłodnik. Jest szybki, łatwy i smaczny, a makaron Lubella jajeczna dodaje mu domowej nuty.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 4 duże pomidory
    • 2 czerwone papryki
    • 1 ogórek szklarniowy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 ml maślanki
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • sól
    • pieprz
    • oregano
    • ser feta
    • makaron jajeczny Lubella

Pomidorowo-paprykowy grecki chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowanie

    • Umyte pomidory, papryki oraz ogórka obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
    • Cebulę drobno siekamy.
    • Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    • Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojone pomidory i paprykę – smażymy ok 10 minut – aż lekko zmiękną.
    • Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut.
    • Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, studzimy.
    • Po ostudzeniu, całość miksujemy na gładki krem, dolewamy maślankę, dokładamy pokruszony ser feta oraz pokrojonego ogórka.

    2. Jak podawać

    Zupę podajemy schłodzoną, z ostudzonym makaronem. Całość można dodatkowo ozdobić pokruszonym serem feta i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy