Wakacje dobiegły już końca, więc jeśli chcesz poczuć ich grecki smak w swoim domu, to nie ma lepszego sposobu, niż grecki chłodnik. Jest szybki, łatwy i smaczny, a makaron Lubella jajeczna dodaje mu domowej nuty.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
• 4 duże pomidory
• 2 czerwone papryki
• 1 ogórek szklarniowy
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 300 ml maślanki
• 200 ml bulionu warzywnego
• sól
• pieprz
• oregano
• ser feta
• makaron jajeczny Lubella
Pomidorowo-paprykowy grecki chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowanie
• Umyte pomidory, papryki oraz ogórka obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
• Cebulę drobno siekamy.
• Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
• Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojone pomidory i paprykę – smażymy ok 10 minut – aż lekko zmiękną.
• Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut.
• Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, studzimy.
• Po ostudzeniu, całość miksujemy na gładki krem, dolewamy maślankę, dokładamy pokruszony ser feta oraz pokrojonego ogórka.
2. Jak podawać
Zupę podajemy schłodzoną, z ostudzonym makaronem. Całość można dodatkowo ozdobić pokruszonym serem feta i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Komentarze