Pomidorowy krem z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 35 min

Świetne połączenie pomarańczy z pomidorami. Dla wielbicieli pomidorówki z ryżem, będzie istną kulinarną rozpustą.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 młode marchewki
    1 łyżka klarowanego masła
    1 duża pomarańcza (deserowa)
    800 g krojonych pomidorów z puszki
    50 g ryżu
    1 liść kaffiru
    słodka śmietana
    świeża bazylia
    sól, pieprz

Pomidorowy krem z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew drobno ścieramy, podsmażamy na maśle.

    Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do marchewki, chwilę razem dusimy, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu 15 min, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż, liść kaffiru i gotujemy do jego miękkości. Dodajemy śmietanę (wg upodobań).

    Podajemy z posiekanymi listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy