Pomidorowy z zieleniną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do pomidorów dodałam zieleninę, czosnek i tak powstał mój ulubiony sos.

Składniki:

  • 6-8 dużych mięsistych pomidorów
    2 łyżki oliwy
    4 duże ząbki czosnku
    sól (najlepiej morska)
    świeżo zmielony pieprz
    śmietana 18-proc.
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    kilka listków bazylii

Pomidorowy z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • 2. Pomidory sparzamy i obieramy. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Razem z bazylią wsypujemy na patelnię. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Gdy pomidory się rozgotują, sos przecieramy przez sitko i ponownie gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zabielamy 2 łyżkami śmietany. Mieszamy z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy