Pomidory nadziewane w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wyśmienite pomidorki, warto spróbować

  • 10 min

Składniki:

  • pomidory -400 g
    mięso wieprzowe -200 g
    ryż -120 g
    cebula -40 g
    tłuszcz
    śmietana
    mąka
    sól i pieprz
    natka pietruszki

Pomidory nadziewane w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną drobno cebulę, dusić do miękkości z niewielką ilością wody.
  • 2. Ugotować ryż na sypko, dodając 2 razy tyle wody do gotowania, ile jest ryżu. Miękkie mięso przepuścić przez maszynkę. Połączyć z ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • 3. Pomidory średniej wielkości opłukać, pościnać wierzchy, ze środka wyjąć miąższ i włożyć w to miejsce nadzienie. Przykryć pomidory ściętymi wierzchami.
  • 4. Tak przygotowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, w wolne miejsca między pomidorami włożyć wydrążony i przetarty miąższ. Pomidory zalać zawiesiną ze śmietany i mąki i zapiekać ok.10-15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy