pomidory po włosku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiamy je,zwłaszcza kiedy robię ze swojskich słodkich pomidorów. Dodaję oliwki z chilli, które są dość słone i pikantne przez co podkreślają smak. Takie pomidory podaję z chlebkiem natartym masłem z czosnkiem i upieczonym w piekarniku.Do tego kieliszek dobrego wina i lekka kolacja gotowa.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże pomidory
    kilka małych żółtych pomidorków
    czerwona cebula
    oliwki z chilli
    2 duże kulki mozzarelli
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    świeżo zmielony pieprz gruboziarnisty
    sól
    łyżeczka ziół prowansalskich
    świeże zioła- bazylia i oregano

Pomidory po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory pokroić w grube plastry, żółte pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Mozzarellę odsączyć i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwę wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Na półmisku układać na zmianę pomidory i ser. Na wierzchu poukładać resztę dodatków. Polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.

Komentarze

Podobne przepisy