Pomidory pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomidory o tej porze roku smakują najlepiej. Właśnie teraz jemy ich najwięcej.
Dlatego polecam dziś pomidory pod pierzynką. Plastry pomidorów, posypane
serem żółtym i polane sosem czosnkowym.
Fajna przekąska na imprezę, ale też świetny dodatek do grilla czy obiadu.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pomidory (300 g.) miałam malinowe
    80 g. sera żółtego (u mnie mozzarella)
    szczypiorek
    sól, pieprz

    Sos czosnkowy:
    1 pełna łyżka majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Pomidory pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory pod pierzynką 1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt i śmietanę.
    Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
    Gotowy sos schłodzić w lodówce.
  • Pomidory pod pierzynką 2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
    Ułożyć na talerzu, lub półmisku.
    Posypać delikatnie solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  • Pomidory pod pierzynką 3. Ser zetrzeć na tarce, wyłożyć na pomidory.
    Wszystko przykryć sosem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy