Pomidory zapiekane z makaronem i mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Na pomysł przygotowania tego dania wpadłam w sklepie, gdy zobaczyłam żółte pomidory :)

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag szynki wieprzowej
    3/4 szklanki ugotowanego niedużego makaronu (ja użyłam razowych mini wstążek)
    2 duże czerwone pomidory
    2 duże żółte pomidory
    5 dag sera żółtego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    posiekana natka pietruszki

Pomidory zapiekane z makaronem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wieprzową mielimy lub rozdrabniamy dokładnie blenderem. Pomidory dokładnie myjemy, odcinamy kapelusze i wydrążamy miąższ, który kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zmieni kolor na kremowy, dodajemy miąższ z pomidorów i smażymy do chwili aż sok odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
  • 3. Przesmażone mięso mielone dodajemy do makaronu wraz ze startym na grubych oczkach serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki (ja dałam dwie czubate łyżki).
  • Faszerowane pomidory 4. Przygotowaną masą faszerujemy pomidory, nakrywamy kapeluszami. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy