Na pomysł przygotowania tego dania wpadłam w sklepie, gdy zobaczyłam żółte pomidory :)
15 min
Składniki:
30 dag szynki wieprzowej
3/4 szklanki ugotowanego niedużego makaronu (ja użyłam razowych mini wstążek)
2 duże czerwone pomidory
2 duże żółte pomidory
5 dag sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki
Pomidory zapiekane z makaronem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę wieprzową mielimy lub rozdrabniamy dokładnie blenderem. Pomidory dokładnie myjemy, odcinamy kapelusze i wydrążamy miąższ, który kroimy w drobną kostkę.
2.Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zmieni kolor na kremowy, dodajemy miąższ z pomidorów i smażymy do chwili aż sok odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
3.Przesmażone mięso mielone dodajemy do makaronu wraz ze startym na grubych oczkach serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki (ja dałam dwie czubate łyżki).
4.Przygotowaną masą faszerujemy pomidory, nakrywamy kapeluszami. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze