Pomysł na kalarepkę

0 (0 ocen)

  • 25 min

Chrupiąca kalarepa jest świetnym dodatkiem witaminowym do obiadu

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże kalarepy, 1 duża cebula, pieprz, sól, łyżka masła, pół szklanki wody, 200 ml śmietany 18%

Pomysł na kalarepkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obierz kalarepę i pokrój ją w grube słupki. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
    2. Cebulę usmaż na złoty kolor na maśle, a następnie dodaj kalarepę. Smaż około minuty, po czym zalej wodą i duś w niej aż do odparowania płynu.
    3. Zdejmij garnek z ognia, wlej śmietanę i wymieszaj. Następnie gotuj aż do zredukowania śmietany do gęstego sosu (około 5 min.). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Porady

Dla uzyskania ciekawszego smaku, kalarepę można podlać białym winem wytrawnym, które zastąpi wodę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy