Popękane ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowe

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 20 sztuk:

    200 gramów gorzkiej czekolady
    60 gramów masła
    200 gramów mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    150 gramów cukru
    3/4 szklanki cukru pudru (do obtoczenia ciastek)

Popękane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

    Jajko ubić z cukrem i następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę z proszkiem i solą i ponownie wymieszać.

    Miskę włożyć do lodówki na około 3 godziny lub na godzinę do zamrażarki.

    Ze schłodzonego ciasta (uwaga-będzie bardzo twarde) lepić kulki (wielkości orzecha włoskiego). Każdą kulkę obficie obtoczyć w cukrze pudrze.

    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temperaturze 170-175 stopni.

Porady

Kulki trzeba lepić jak najszybciej. Jeśli ciasto za bardzo się ociepli, to cukier puder się rozpuści, a ciastka nie popękają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy