Porowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Danie o wyrafinowanym smaku i aromacie. Warto spróbować. Por jest warzywem którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag porów (tylko jasne części)
    6 jajek
    garść startego sera żółtego
    garść pokrojonej wędliny
    sól, pieprz
    1 łyżka tłuszczu

Porowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić, pokroić w talarki i zalać zimną osoloną wodą. Odstawić na godzinę, poczym zagotować i do­kładnie odsączyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z żółtkami, porami i wędliną. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, posypać serem i wiórkami zimnego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekar­nika. Piec do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy