Pory zapiekane z parówkami.

0 (0 ocen)

Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem .

Składniki:

  • 2 duże pory
    30 -40 dag pieczarek
    1 jabłko kwaskowate
    5 parówek
    3 łyżki masła
    2 łyżki żurawiny suszonej
    125 ml śmietanki słodkiej
    5 dag ser ementaler
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz

Pory zapiekane z parówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pory zapiekane z parówkami. 1. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę.
    Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę.
    Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu.
    Zapiekać 15 min w temp.190 stopni.
    Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy