porzeczkowe cudo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten nie jest skomplikowany,a smak jest naprawdę wyjątkowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO :
    1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanka cukru

    MASA SEROWA :
    1/2 kg. serka waniliowego
    1 kostka masła lub margaryny
    6 łyżek cukru pudru

    BITA ŚMIETANA :
    1/2 litra kremówki 30%
    łyżka cukru pudru
    2 fixy do kremówki
    DODATKOWO :
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    tabliczka czekolady mlecznej

Porzeczkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier . Miksując nadal wlać zimną masę kakaową , po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą . Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni .
    MASA SEROWA : Margarynę lub masło zmiksuj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce serka .
    ZŁOŻENIE CIASTA : Przestudzone ciasto przetnij na pół , dolną część ciasta posmaruj dżemem na to wyłóż masę serową i przykryj drugim plackiem . Posmaruj go resztą dżemu a na wierzch ciasta wyłóż ubitą śmietanę . Posyp startą czekoladą .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy