Postny bigosik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Mam 64 lata, gotuję dla 3 osób. Bigosik jest pyszny, zdrowy, sycący. Mogą go jeść równieżwegetarianie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 1 kg kiszonej kapusty
    ● 10 dag suszonych grzybów
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 1 szkl. kaszy jęczmiennej
    ● duża cebula
    ● 2 marchewki
    ● 1/2 selera
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżka masła
    ● olej

Postny bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno kroimy.
    Grzyby namaczamy, osączamy,
    kroimy w c ienkie paski
    i gotujemy z kapustą.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki
    oczyszczamy, kroimy w plastry i z cebulą smażymy
    na rozgrzanym oleju. Dodajemy
    do kapusty. Mieszamy.
  • 3. Marchewki i selera ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Dusimy na maśle i przekładamy
    do kapusty. Wlewamy 2 szklanki
    wody i dusimy godzinę. Dodajemy
    podprażoną kaszę,
    doprawiamy solą i pieprzem.
    Dusimy jeszcze 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy