Potrawka europejska

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna na każdą okazję. Potrawkę można podawać na zimno, ale najlepiej smakuje na gorąco.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    3 łyżki ketchupu
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany ( 12% )
    sól, pieprz, oregano
    mąka do panierowania

Potrawka europejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka dzielimy na niewielkie cząstki, a następnie rozbijamy je tłuczkiem na małe placuszki. Posypujemy solą i pieprzem oraz panierujemy w mące. Tak przygotowane mięso podsmażamy na patelni, na złoty kolor.
  • 2. Pieczarki myjemy, czyścimy, kroimy na drobne plasterki i podsmażamy z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w paski cebule.
    W miseczce mieszamy ketchup, majonez, śmietanę, doprawiamy do smaku oregano.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwę pieczarek z kurczakiem. Na wierzch wylewamy przygotowany sos, tak aby opłyną wszystkie warstwy. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min (170 %)

Komentarze

Podobne przepisy