Potrawka śledziowa Jacka

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Święta, Święta i po Świętach. Nadszedł czas na porządki w lodówce i ta potrawka jest tego pysznym przykładem jak można wykorzystać resztki potraw ze świątecznego stołu.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml śledzi w occie z miodem (link do przepisu w poradach)
    2 plastry surowego wędzonego boczku
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    pół puszki czerwonej fasoli
    330 ml przecieru pomidorowego
    łyżka kwaśnej wiejskiej śmietany
    szalotka
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    curry
    zioła prowansalskie

Potrawka śledziowa jacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do zrumienionego boczku dodajemy posiekaną szalotkę, curry i podsmażamy. Następnie dodajemy śledzie osączone z zalewy i chwilę smażymy. Dodajemy resztę składników i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Porady

Do potrawki zostały użyte śledzie, które opisałam w tym przepisie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/platy-sledziowe-w-occie-z-miodem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy