Potrawka warzywna "Piekielny Meksyk"

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na aromatyczną, wyrazistą i pikantną potrawkę warzywną w stylu meksykańskim. Propozycja dla wielbicieli ostrych i intensywnych smaków. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub pieczonymi batatami :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 biała cebula
    - 1 papryka czerwona
    - 2 ostre papryczki chili
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 puszka kukurydzy konserwowej (słodkiej)
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - oliwa z oliwek
    PRZYPRAWY:
    - 2 łyżeczki curry
    - 2,5 łyżeczki cukru brzozowego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - pieprz (świeżo mielony)
    - 0,5 łyżeczki tymianku
    - sól do smaku

Potrawka warzywna "piekielny meksyk" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.
  • 2 2. Wszystkie papryki (słodką i ostre) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i chwilę razem przesmażamy.
  • 3 3. Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy cukier brzozowy, curry, tymianek oraz słodką paprykę mieloną i dusimy wszystko około 5 minut.
  • 4 4. Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy przez kolejne 5 minut.

    Na sam koniec potrawkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

Potrawka idealnie komponuje się z pieczonymi batatami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy