Kolorowa ,smaczna warzywna potrawka często gościu u mnie na stole w okresie letnim a zazwyczaj powstaje z tego co zalega mi w lodówce .Podaję ją z ryżem ugotowanym na sypko
40 min
Składniki:
1 duża cebula
garść fasolki szparagowej
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
2 pomidory
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki konserwowej czerwonej fasoli
4 ząbki czosnku
7 pieczarek
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki słonecznika
2 łyżeczki sezamu
majeranek,tymianek,ostra czerwona papryka,sól,pieprz czarny i ziołowy do smaku
Potrawka warzywna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolke oczyścić ,pokroić na mniejsze kawałki, opłukać,ugotowć w lekko osolonej wodzie.Odcedzić.
....Paprykę oczyścić,pokroić w paski.Cukinię i pieczarki w plastry.Pomidory w kostkę
....Cebulę obrać,drobno pokroić,podsmażyć na oleju,dodać pieczarki i rozdrobniony czosnek.Smażyć około 5 minut ,następnie dodać paprykę,cukinię,kukurydzę i czerwona fasolę.Podlać bulionem,dodać zioła i drobno posiekaną natkę pietruszki.Dusić do miękkości często mieszając.Pod koniec duszenia dodać pomidory,słonecznik i sezam.Przyprawić do smaku solą ,pieprzem i czerwoną ostrą papryką.
.
Komentarze