Potrawka z batata i czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bataty myjemy i kroimy w słupki, jak na frytki. Mieszamy z papryką słodką i rozpuszczonym olejem kokosowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
2. Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie odlewamy wodę i do soczewicy wlewamy szklankę wrzącej wody.
3. W cebulkę wsadzamy goździki i dodajemy do gotującej się soczewicy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15 minut.
4. Gdy soczewica już się ugotuje, wyjmujemy cebulkę, która odkładamy na bok lub wyrzucamy.
5. Sezam chwilę podprażamy na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć.
6. Upieczone bataty mieszamy z soczewicą i prażonym sezamem.
Gotowe!
Porady
Podczas prażenia sezamu należy uważać, aby nie prażyć go zbyt długo, gdyż wtedy stanie się gorzki.
Komentarze