Potrawka z fasolą i śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

To tanie i pożywne danie, które kiedyś gotowała moja mama. Wykorzystuję w nim plony z działki – śliwki węgierki i fasolę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 25 dag białej drobnej fasoli
    ● 30 dag suszonych śliwek bez pestek
    ● 7 łyżek pęczaku
    ● sól

Potrawka z fasolą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy pod bieżącą
    wodą. Zalewamy zimną
    wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię
    fasoli). Odstawiamy
    na kilka godzin, a najlepiej
    na noc do namoczenia.
  • 2. Śliwki zalewamy przegotowaną
    zimną wodą i odstawiamy
    na godzinę. Pęczak starannie
    płuczemy.
  • 3. Fasolę gotujemy ok. 50
    minut w wodzie, w której była
    moczona. Wsypujemy kaszę.
    Gotujemy ok. 20 minut.
  • 4. Śliwki z wodą, w której się
    moczyły, dodajemy do fasoli.
    Gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
    Solimy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy