Potrawka z fasolki konserwowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie, którego przygotowanie zajmuje tylko pół godziny a zachwyci podniebienie niejednego smakosza.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
    słoik suszonych pomidorów
    1 duża czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    przecier pomidorowy 50 dag
    pół szklanki bulionu
    pół szklanki czarnych oliwek
    płaska łyżka tymianku
    płaska łyżka oregano
    tłuszcz do smażenia

Potrawka z fasolki konserwowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki a oliwki w plasterki. Do cebuli dokładamy fasole, pomidory. Zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy zioła i oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami.

Porady

Do tej potrawki często dodaję też salami.

Komentarze

Podobne przepisy