Potrawka z kalarepy małosolnej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dietetyczna potrawa, delikatna w smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g kalarepy małosolnej (zrobionej wg przepisu "kalarepa i ogórki małosolne")
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki margaryny
    200 ml śmietanki 18%
    2 - 3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki curry
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego

Potrawka z kalarepy małosolnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pot 1. Czosnek zmiażdżyć, zrumienić na margarynie. Dodać startą na grubych oczkach kalarepę i dusić 15 min.
  • pot 2. Następnie wsypać przyprawy i koperek. Całość zalać śmietanką. Dusić kolejne 15 min. Podawać na ciepło.

Porady

Kalarepę małosolną można zastąpić świeżą. Wtedy potrawę należy doprawić kwaskiem cytrynowy lub octem oraz ewentualnie dosolić.

Komentarze

Podobne przepisy