Potrawka z kurczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę i kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Odcedzić (rosół zostawić!).
Kurczaka obrać z kości. Rosół odparować do objętości ok. 1/2 l. Odtłuścić i wystudzić.
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, rozmieszać, rozprowadzić zimnym rosołem mieszając intensywnie trzepaczką. Włożyć dwa plasterki cytryny ze skórką (potrawka będzie najsmaczniejsza, gdy cytryna poleży w sosie przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 2 godziny). Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę.
Włożyć do sosu mięso, podgrzać. Przed podaniem usunąć plasterki cytryny. Posypać natką.
Komentarze