Potrawka z kurczka

0 (0 ocen)

Niby proste i pospolite danie, jednak u mnie w rodzinnym domu się tego nie jadało. Ja robiłam je niedawno pierwszy raz. Wyszła pyszna!

Składniki:

  • 70 dag ćwiartki z kurczaka
    1 pęczek włoszczyzny
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu
    pół cytryny
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Potrawka z kurczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Odcedzić (rosół zostawić!).
    Kurczaka obrać z kości. Rosół odparować do objętości ok. 1/2 l. Odtłuścić i wystudzić.
    Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, rozmieszać, rozprowadzić zimnym rosołem mieszając intensywnie trzepaczką. Włożyć dwa plasterki cytryny ze skórką (potrawka będzie najsmaczniejsza, gdy cytryna poleży w sosie przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 2 godziny). Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę.
    Włożyć do sosu mięso, podgrzać. Przed podaniem usunąć plasterki cytryny. Posypać natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy