Błyskawiczne w przygotowaniu danie, do którego przygotowania wykorzystałam mięso, na którym gotowałam zupę. Dodatek kuskusu, pieczarek i pora sprawił, że powstało smaczne i pożywne danie.
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
por 1/2 sztuki
pieczarki 130 gramów
ugotowane mięso z kurczaka 1 nóżka
oliwa z oliwek 2 łyżki
kuskus 70 gramów
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
pieprz czarny
sól
Potrawka z kuskusem, pieczarkami i gotowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus wsypać do małej miseczki i zalać wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kaszy o około pół centymetra. Zostawić na 5 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora pokrojonego w półplasterki i lekko do podsmażyć. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do momentu, aż puszczą sok. Następnie dodać kawałki ugotowanego udka oraz kuskus. Dodać również śmietanę, przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dusić jeszcze przez około 2-3 minuty.
Komentarze