Potrawka z ozorków

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni urugwajskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ozorki wieprzowe: 1 kilogram
    - cebula: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - smalec: 50 gramów
    - białe wytrawne wino: 1 szklanka
    - bulion wołowy: 1 szklanka
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - tymianek - gałązka: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - Ząbki czosnku: 1 sztuka
    - kromka usmażonego chleba: 1 sztuka

Potrawka z ozorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozory moczyć 12 godzin w ziemnej wodzie, a następnie dokładnie oczyścić. Włożyć do wrzątku i gotować 10 minut. Następnie włożyć do zimnej wody i ostrym nożem usunąć skórę. Gotować w dużej ilości wody przez 2 godziny. Na patelni przesmażyć na smalcu cebulę. Dodać pokrojone w grube plastry marchewki oraz ozory. Dodać, wino, bulion wołowy, liść laurowy i tymianek. Zmiksować chleb z czosnkiem oraz odrobiną wody z gotowania ozorków. Dodać do mięsa i marchewki wraz z 3 ziarenkami pieprzu i solą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Ozorki wyjąć na ogrzany półmisek. Podawać ze zmiksowanym sosem, który w miarę potrzeby można zagęścić skrobią kukurydzianą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy