Potrawka z serc indyczych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo proste danie i wyjątkowo smaczne. Można podawać z kaszą, ryżem ,ziemniakami. W mojej rodzinie przyjęła się kasza i szczerze polecam tę wersję.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg serc indyczych
    1 marchewka
    kawałek selera naciowego
    1 mała czerwona papryka
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 kostka bulionowa drobiowa
    1 łyżka mąki pszennej
    kilka łyżek oleju
    pieprz,sól
    papryka słodka, ostra

Potrawka z serc indyczych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca indycze opłukać, obrać z błonek pokroić na grubsze plastry. Warzywa pokroić w koskę po za marchewką. Marchew w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej 2 łyżki. Wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Następnie dodać pozostałe warzywa chwilę poddusić około 5-10 minut. Warzywa przełożyć do rondelka. Patelnię oczyścić wodą i resztki po smażeniu przelać do warzyw. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju rozgrzać, włożyć sera i podsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do warzyw. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody dodać do potrawki. Doprawić do smaku pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą, według własnego smaku. Przykryć i dusić około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec rozmieszać łyżkę mąki z niewielką ilością zimnej wody ,wlać do potrawki, zamieszać zagotować.  Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

    Smacznego:)

Porady

Podawać z kaszą,ryżem lub ziemniakami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy