Powidła śliwkowe z likierem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Smak alkoholu i czekolady jest tylko odrobinę wyczuwalny , śliwki dominują , ale oto przecież chodziło :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 7 kg śliwek

    3 szklanki cukru

    4 łyżki likieru czekoladowego

Powidła śliwkowe z likierem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • powidła 1. Umyte i wypestkowane śliwki umieszczamy w dużym garnku (lub w dwóch) . Wstawiamy na gaz i smażymy . Początkowo na dużym ogniu , a następnie zmniejszamy gaz i dusimy całość mieszając co jakiś czas przez 1 godzinę . Odstawiamy na następny dzień .

    Następnego dnia ponownie smażymy śliwki mieszając , także ok. godzinę .

    Postępujemy tak przez 3 dni . Ostatniego dnia śliwki są zredukowane o połowę , gęste i maziste . Dosypujemy cukier i wlewamy likier czekoladowy. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy , uważając bo cukier lubi się przypalać a powidła mogą pryskać .

    Gotowe powidła przelewamy do słoiczków , wystudzone pasteryzujemy przez ok 15 minut .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy